NOVI IZGLED BRUKLINSKOG MOSTA

Od svog otvaranja 24. maja 1883. godine, Bruklinski most poprimio je gotovo mitsko značenje, a njegova upečatljiva forma plenila je maštu nekih od najistaknutijih umetnika u SAD-u i svetu, i ujedno ga čini jednim od najpopularnijih lokacija za fotografisanje u Njujorku.

U popularnoj kulturi, most je postao simbol samog grada koji se često koristi u brojnim filmovima i televizijskim serijama. Ali status ikone Bruklinskog mosta zahteva prilagođavanje novom vremenu i uslovima savremenog života.

Još pre pandemije COVID-19, prelazak mosta je u najfrekventnijim satima postao tesan i ponekad nebezbedan. Osim automobila, ovaj most dugačak 1.833,7 i širok 25,9 metara svakog dana prelaze i hiljade pešaka i biciklista.

Zbog toga su Gradska uprava Njujorka i Institut Van Alen pokrenuli međunarodno dizajnersko takmičenje pod nazivom „Reimagining Brooklyn Bridge“, s ciljem podsticanja ponovnog osmišljavanja mosta, ali i javne rasprave o obnovi njujorške infrastrukture.

Takmičenjem se podstiču ideje o preuređenju, a kako će pandemija COVID-19 očigledno potrajati još neko vreme, jasno je da se dizajn gradskih ulica i javnih prostora mora prilagoditi sadašnjem trenutku.

Takođe, u Njujorku smatraju kako je sada idealno vreme da se isprave i određene greške u prostornom planiranju iz prošlih vremena, a promenama se treba podsticati uvođenje svima dostupnih i održivih oblika mobilnosti, i stvoriti zdravo i sigurno okruženje za sve Njujorčane, kao i jednake mogućnosti za razvoj malih firmi.

Bruklinski most može poslužiti i kao poligon za testiranje dizajna gradova i njihovu transformaciju, kojima će se omogućiti dobrobit svim kategorijama stanovništva, a posebno onima najpotrebnijima, i to ne u nekoj dalekoj, idealnoj budućnosti – već sada.

Na temelju ovih pretpostavki izabrano je šest najboljih predloga, kojima se predstavljaju rešenja u rasponu od kratkoročnih intervencija do dugoročnog preoblikovanja Bruklinskog mosta. Mogli su da se prijave dizajneri sa iskustvom, kao i mladi, neafirmisani dizajneri, mlađi od 21 godine.

U obe kategorije su među najbolja rešenja uvrštena po tri pristigla rada, od kojih će u prvoj kategoriji troje biti nagrađeno novčanim iznosom od 13.000 dolara, a u drugoj s 3.000 dolara. Od pristiglih radova odabraće se dva najbolja rešenja, po jedno iz obje kategorije.

Najkreativnije finaliste izabrao je stručni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka, po principu interdisciplinarne komplementarnosti koji je razmatrao sastav timova koji se takmiče, pristupačnost i sigurnost projekata, ekološku korist i doprinos očuvanju životne sredine, izvodljivost, poštovanje statusa mosta i samu „čaroliju“ predloga – odnosno nove ideje uređenja ovog simbola grada koja će mu doneti novi efekat iznenađenja i izmamiti oduševljenje.

E2 portal   (Ekovjesnik)