U ENGLESKOJ SMANJENA PRODAJA PLASTIČNIH KESA ZA 59%

Prodaja jednokratnih plastičnih kesa u proteklih pet godina u najvećim prodajnim lancima je smanjena za čak 95 %. Čini se da je prodaju uspešno smanjila njihova naplata uvedena u novembru 2015. godine, jer se u Engleskoj sada u proseku godišnje prodaju samo četiri plastične kese po osobi, u poređenju sa 10 2019. godine, i čak 140 2014. godine.

Kupci u Engleskoj od uvođenja naknade u visini od 5 penija sve manje koriste plastične kese, a njihova je prodaja prema najnovijim podacima britanske vlade u najvećim supermarketima samo prošle godine pala čak 59 %.

Naplata je uvedena u svim prodavnicama na malo, koje zapošljavaju više od 250 ljudi, iako je britanska vlada planirala uvođenje naplate plastičnih kesa u svim prodavnicama, kao i povećanje minimalnog iznosa naplate na 10 penija. Uprkos postignutom napretku, nedavno objavljena istraživanja otkrivaju da će se plastični otpad koji dospeva u svetske okeane gotovo utrostručiti u sledećih 20 godina, pa će svi dosadašnji napori u zaustavljanju rasta zagađenja plastikom ostati gotovo jedva primetni.

U Grinpisu navode kako su plastične kese samo jedan deo problema plastične krize u ovoj zemlji. Prodajni lanci u Velikoj Britaniji godišnje koriste čak 900.000 tona plastike, i zbog toga je neophodno da se smanji korišćenje plastične ambalaže.

Podaci ipak pokazuju kako su nastojanja za smanjenje korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu u Velikoj Britaniji zastala od izbijanja krize koronavirusa, najviše zbog povećanog korišćenja maski, rukavica, vizira i maramica za jednokratnu upotrebu, a to potvrđuje i pad stope recikliranja tokom karantina.

E2 portal   (The Guardian)