U PIROTU POČELA PRIPREMA ZA SELEKCIJU OTPADA

Reciklirajmo za Pirot, naziv je akcije koja je počela 30. jula, a koju zajedno realizuju Gradska uprava Pirot, JKP “Regionalna deponija Pirot“ i JP “Komunalac“ u saradnji sa Romskim udruženjem “Amala“, koje se bavi prikupljanjem i reciklažom plastične ambalaže u gradu, piše Jugmedia.
U početku će se prikupljati PET ambalaža a kasnije i ostali otpad za reciklažu.

„Ova akcija podrazumeva odvojeno sakupljanje plastične ambalaže, a kasnije i kartona, papira, gvožđa, aluminijuma i svega što spada u neopasan komunalni ambalažni otpad. Akcija je usmerena ka građanima ali i privredi. Imamo oko 230 kaveza za odlaganje PET ambalaže u gradu. Pored remontovanja postojećih kontejnera za odlaganje ove ambalaže, biće postavljeni i novi u gradu a u planu su i prigradska naselja i sela i sela na Staroj planini“, rekao je direktor JKP Nebojša Ivanov.
Kako dodaje, kontejnere će nedeljno prazniti kako bi građani stekli poverenje u ovu akciju i odlaganje otpada.

„Drugi korak će biti obezbeđenje kontejnera za odlaganje stakla i za odlaganje papirne, kartonske i metalne ambalaže. Krajnji cilj akcije je da plastika ne ide na deponuju već da se reciklira i da oni koji se time bave imaju određenu ekonomsku korist. Na ovaj način Pirot će postati ekološki grad na mapi Srbije“, istakao je Ivanov.

E2 portal   (Jugmedia)