NOVI PLAN URBANE MOBILNOSTI U GRACU

Grad Grac želi da preuzme odgovornost prema budućim generacijama i stanovništvu koje je već pogođeno klimatskom krizom i zagađenjem vazduha. Iz tog je razloga početkom 2020. godine pokrenut sveobuhvatan novi plan urbane mobilnosti – Neuer Mobilitätsplan 2020, koji se uglavnom temelji na socijalnoj pravdi i klimatskoj neutralnosti.

Grad Grac novim planom podržava želje svojih građana i njima i njihovoj deci želi da obezbedi bolji kvalitet života i održivi razvoj grada. Novim planom mobilnosti takođe se želi pokrenuti dalji korak ka unapređenju i podizanju atraktivnosti centra grada, uz istovremeno praćenje evropskih i svetskih trendova u prostornom planiranju i urbanom razvoju, a gradska uprava ne krije svoju nameru da u tim nastojanjima Grac postane uzor drugim gradovima.

U Gracu su svesni kako izrada i primena socijalno pravednog i klimatski povoljnog plana mobilnosti zahteva mnogo vremena, ali isto tako smatraju kako je u trenutnoj kriznoj situaciji potrebno brzo delovanje. Gradska uprava je zbog toga odlučila da usvoji paket mera kako bi se što pre smanjila gužva u saobraćaju. Prve mere stupiće na snagu početkom oktobra 2020., dok se potpuno sprovođenje novog plana mobilnosti očekuje do početka 2022. godine.

Mere koje stupaju na snagu početkom oktobra ove godine odvijaće se u dve faze. Prve „žrtve“ novog plana mobilnosti u Gracu biće SUV vozila (Sport Utility Vehicles). Naime, ovi urbani terenci će se u prvoj fazi postupno uklanjati iz centra grada i za njih će od 1. oktobra biti uvedena zabrana saobraćaja od petka do nedelje. Ova prelazna faza trajaće dva meseca, a već od 1. novembra 2020. zabrana saobraćaja vredeće i za sve radne dane, odnosno od ponedeljka do nedelje.

Druga faza počeće da se sprovodi 1. maja 2021. godine, kada će se centar grada osloboditi svih automobila koji nisu apsolutno neophodni. Zbog toga će od 1. maja sledeće godine na snagu stupiti potpuna zabrana saobraćaja, uz određene izuzetke, a zabrana za SUV vozila proširiće se i na preostalo područje grada. Izuzeci se odnose na osobe sa invaliditetom koje zavise od prevoza automobilom te svakako interventna vozila (policijska vozila, vozila hitne pomoći, vatrogasci i dr.) i vozila komunalnih službi.

Od početka avgusta ove godine održavaće se prezentacije za građane Graca, na kojima će se upoznavati sa novim saobraćajnim pravilima, a posebni kursevi organizovaće se za neiskusne bicikliste. Na području centra grada urediće se šest novih stanica sistema javnih bicikala koje će stanovnici Graca moći besplatno da koriste. Takođe, osim bicikala, građanima će na raspolaganju biti i bicikli za prevoz tereta. Svi vlasnici automobila moći će ostvariti pravo na zamenski, potpuno novi bicikl i godišnju kartu za javni prevoz.

E2 portal   (Ekovjesnik)