NOVI SAN SIRO – ZELENI STADION

Zvezda svetske arhitekture, italijanski arhitekta Stefano Boeri, predstavio je svoj predlog za novi milanski šumski stadion sa drvećem iznad tribina.

Na konkursu za izgradnju novog stadiona u Milanu, koji su 2019. godine objavili fudbalski klubovi Inter i Milan, firma Stefano Boeri Architetti konkurisala je projektom „Međunarodni šumski stadion“. Projekat nije pobedio, a široj je javnosti predstavljen tek ove godine u okviru javne rasprave, i to kao potencijalna nova znamenitost Milana i njegove četvrti San Siro – spomenik fudbalu i njegovim navijačima, na mestu koje je sadašnji stadion Giuseppe Meazza, poznatiji kao San Siro, učinio kultnim.

Sa stajališta urbanističkog planiranja, novi stadion bi imao površinu od preko 800 hektara, namenjenu za sport i rekreaciju u milanskoj četvrti San Siro. Ključni element projekta – i velika inovativna prednost u odnosu na druge predložene projekte – je premeštanje tunela Patroclo, što bi omogućilo izgradnju novog stadiona usred javnog urbanog parka veličine 4,5 hektara. Novi stadion bi tako bio primereno udaljen od stambenih zgrada koje se nalaze u okolini, čime bi se rešio jedan od glavnih problema koji se pojavio u aktuelnoj javnoj raspravi. Naime, minimalna udaljenost stadiona na postojećoj lokaciji u nekim slučajevima iznosi svega 35 metara.

Boerijev projekat predviđa šumski stadion, na kojem drveće okružuje igralište i tribine, a urbana priroda postaje neizostavni deo novog fudbalskog iskustva i urbanog pejzaža za sve građane. Prema zamisli arhitekata, stadion bi trebalo da ima 5700 m2 zelenih krovova, 7000 m2 zelenih fasada sa 3300 stabala i 56300 grmova 70 različitih vrsta. Nova zelena pluća Milana trebalo bi da apsorbuju 162 tone CO2 godišnje i postanu nova zelena veza urbanog tkiva grada, koja bi zahvaljujući bujnoj vegetaciji pomagala u prečišćavanju vazduha, upijanju čestica koje zagađuju vazduh i ublažavanju urbanog toplotnog efekta u četvrti San Siro.

Cilj projekta je smanjiti emisije i potrošnju energije, i to zahvaljujući korišćenju velikih fotonaponskih površina, pažljivim upravljanjem vodenim resursima i održivim upravljanjem otpadom. Šumski stadion ima za cilj da postane energetski samodovoljna i ekološki prihvatljiva arena.

E2 portal