PUŠTENA U RAD PRVA VETROELEKTRANA NA MORU U FRANCUSKOJ

Postrojenje opisano kao „prvi francuski projekat vetroelektrane na moru“ je u potpunosti operativan, saopštili su predstavnici multinacionalne komunalne kompanije EDF.

Ova vest predstavlja značajan korak napred za sektor obhnovljivih izvora u zemlji, sa sve više projekata ovakvog tipa koji će se pojaviti na mreži u narednim godinama.

U saopštenju od prošle nedelje, predstavnici EDF-a su saopštili da će ovaj vetropark na moru kapaciteta 480MW, pomoći da se podrže ciljevi energetske tranzicije francuske države. Francuska želi da „ozeleni“ svoju  proizvodnju električne energije sa ciljem da 32% sopstvene proizvodnje dolazi iz obnovljivih izvora do 2030. Većinski akcionar EDF-a je francuska država.

Smešten u vodama na jugozapadnoj obali Francuske, projekat nazvan Saint-Nazaire po gradu koji izlazi na taj deo francuskog mora, sastoji se od 80 turbina. Prve količine električne energije proizvedene su u junu 2022. dok je vetroelektrana još bila u fazi testiranja.

Gledajući unapred i prosečnu potrošnju električne energije stanovnika Francuske,  EDF je rekao da će ovaj vetropark „snabdevati električnom energijom 700.000 ljudi“.

Dok projekat Saint-Nazaire predstavlja značajan pomak u nastajanju francuskog sektora vetroelektrana na moru, zemlja se decenijama oslanjala na nuklearnu energiju i elektrane kaje su godinama unazad predstavljale ponos Francuske.

Prema podacima Svetske nuklearne asocijacije, Francuska ima 56 operativnih nuklearnih reaktora. Francuska dobija oko 70 odsto svoje električne energije iz nuklearne energije.

Promovisanje korišćenja energije vetra

U oblasti vetroenergije, zemlja ima uspostavljen kopneni sektor. Nasuprot tome, kapaciteti vetroeparkova na moru (ofšor industrija) do 2021. godine su bili mali, sa kumulativnim kapacitetom od samo 2 MW, prema podacima iz udruženja WindEurope.

WindEurope je udruženje koje promoviše korišćenje energije vetra u Evropi. Sa sedištem u Briselu, broji preko 600 članova, koji su aktivni u preko 50 zemalja

Ovo će se promeniti u narednim godinama. „Instalacije na moru će konačno početi da rastu od 2022. godine, a očekujemo 3,3 GW instalisane snage na moru do 2026. godine“, navodi se u izveštaju WindEurope koji je objavljen u februaru 2022. godine.

U izjavi za medije, izvršni direktor sektora obnovljivih izvora energije u kompaniji EDF, Bruno Bensason naglasio je koliko je ponosan što je puštao u rad ono što je nazvao „prvom francuskom industrijskom vetroelektranom na moru“.

„Tokom proteklih 10 godina, ovaj projekat je iznedrio prvi vetropark na moru u Francuskoj i mobilisao je značajan broj radnih mesta tokom izgradnje, a takođe je zadržao dosta radnih mesta sada kada je operativnoj fazi“, dodao je Bruno.

E2 portal (CNBC)