OD 1.JANUARA POSKUPLJUJU STRUJA I GAS

Od 2023. električna energija će poskupeti za manje od 10%, što će biti poskupljenje manje od 300 dinara za prosečno domaćinstvo mesečno. Država će nastaviti da subvencioniše cenu struje, te će tako cena naše električne energije biti među najnižim u Evropi.

Gas će od 2023. poskupeti za 11%. U prethodne dve nedelje cena gasa je porasla tri puta na globalnom tržištu. Gas u Srbiji je u ovom trenutku među najjeftinijima za industriju, a 3. najpovoljniji u Evropi za domaćinstva.

Ovo je na svom Instagram nalogu napisala Dubravka Đedović, ministarka rudarstva I energetike u Vladi Srbije. Iz napomene o cenama gasa u Evropi da se zaključiti da će najavljwni procenti korekcije cena važiti i za građane i za privredu.

AERS će ozvaničiti poskupljenje

Poskupljenja su, inače, već najavljivana prethodnih dana. Zvanično, ovu informaciju, treba da potvrdi i Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) do 1. decembra ove godine, kako bi bila ispoštovana zakonska procedura o poskupljenju struje i gasa za potrošače na takozvanom garantovanom snabdevanju, kojima energente isporučuju Elektroprivreda Srbije i Srbijagas.

„Podsećam da ćete odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje, ostvariti popust za račune do 30%. U uslovima svetske energetske krize moramo da donosimo mere koje će obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje”, poručila je ministarka Đedović.

Gas je, da podsetimo, od 1. jula za privredu poskupeo 12 odsto a od 1. avgusta za potrošače iz kategorije mala potrošnja i domaćinstva za 9 odsto. Struja je od 1. septembra skuplja za 6,5 odsto za potrošače na režimu takozvanog garantovanog snabdevanja a za privredu je cena za 1MWh sa 75 povećana na 95 evra.

TV pretplata

Ostaje da se vidi hoće li biti menjana i cena pretplate za RTS, koja sada iznosi 299 dinara po brojilu, odnosno, da li će biti ukinuta njena naplata kroz mesečni račun za električnu energiju.

Naime, Nacrt zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim servisima, kojim treba da bude definisano i pitanje pretplate za RTS nikako da uđe u procedure usvajanja a iz RTS-a su tražili povećanje pretplate.

E2 portal (Energija Balkana)