SLOVENIJA U PRVIH DESET ZEMALJA PO SVETSKOM INDEKSU ENERGETSKE TRILEME

U ovogodišnjoj analizi Svetskog energetskog saveta, prema globalnom energetskom trilema indeksu, Slovenija je napravila značajan napredak i posle 2018. godine ponovo ušla u prvih deset – deveto mesto, deli sa Estonijom.

Skala se sastoji od tri dimenzije: energetska sigurnost, energetska jednakost i ekološka održivost.

Nepromenjena struktura u vrhu liste

Rangiranje prvih deset zemalja prema globalnom energetskom trilema indeksu, u odnosu na prethodne godine, međutim uglavnom ostaje nepromenjeno. Naime, prema objašnjenjima Energetske komore Slovenije, evropske i druge zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj ( OECD) i dalje dominiraju među 133 zemlje uključene u analizu.

Švedska, Danska i Švajcarska tako ostaju na tri najviša mesta i postižu odlične rezultate u sve tri dimenzije trileme: energetska bezbednost, energetska jednakost i ekološka održivost. Slede Finska, zajedno sa Kanadom i Ujedinjenim Kraljevstvom, Austrija, zajedno sa Francuskom i Norveškom, Nemačkom i Novim Zelandom, dok su na devetom mestu Slovenija i Estonija zajedno.

U odnosu na prošlu godinu, najviše je napredovala Slovenija – za 11 mesta, dok se Estonija pomerila za osam mesta.

SAD zaokružuju spisak od prvih deset. Energetska velesila Rusija je na 29. mestu, dok je druga najveća nacionalna ekonomija sveta – Kina, na 40. mestu.

Izmena metodologije

Komora upozorava da poređenje sa prošlogodišnjim rangiranjem nije sasvim adekvatno zbog stalnog dodavanja metodologije za klasifikaciju zemalja.

Međutim, ukupan rezultat Slovenije od 78,8 poena je poboljšan za jedan poen. Postigla je 69,8 bodova u energetskoj sigurnosti (Kanada ostaje na prvom mestu sa 76,9 bodova), u energetskoj jednakosti 94,7 bodova (Luksemburg je na prvom mestu sa 100 bodova), a u ekološkoj održivosti 76 bodova (na prvom mestu je Švedska sa 87,5 bodova).

Slovenija – napredak u sve tri oblasti

Prema oceni Veća, Slovenija je postigla napredak u sve tri dimenzije trileme. Zbog sprovođenja mera zaštite ugroženih korisnika koji su pogođeni poskupljenjem energenata u nekoliko zemalja članica EU, među kojima je i Slovenija, napredak u dimenziji energetske jednakosti bio je najveći, za 11 procentnih poena. Istovremeno, u Komori ističu da je, prema Svetskom energetskom savetu, potencijal za napredak u ovom segmentu i dalje veliki.

Vidljiviji napredak, za 9,9 procentnih poena, bio je i u ekološkoj održivosti, gde je u poslednjih 20 godina, usled smanjenja emisija iz energetskog sektora, smanjenja intenziteta ugljenika i smanjenja zagađenja vazduha, evidentan stabilan rast slovenačkih rezultata. Najmanji napredak, za samo jedan procentni poen, ostvaren je u energetskoj bezbednosti. To je posledica geopolitičke situacije zbog rata u Ukrajini, koji je poslednjih meseci ugrozio sigurnost snabdevanja energijom u EU.

E2 portal (RTVSLO)