OD FEBRUARA POSKUPLJUJU VODA I GREJANJE U BEOGRADU

Beograđani će od februara plaćati skuplju vodu i to za 12,5%. Kako je predviđeno u Programu poslovanja JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, koji su usvojili prestonički odbornici krajem prošle godine, poskupele su i ostale stavke – odvođenje otpadnih voda i pogonska spremnost sistema za sve kategorije potrošača.

Tako će porodica, koja potroši oko 15 kubika vode mesečno, od februara dobijati račun uvećan za oko 170 dinara.

Sadašnja cena vode za domaćinstva je 59,46 dinara (sa PDV) po kubiku, dok će od febuara biti 66,89 dinara. Odvođenje otpadnih voda košta 24,04, a sledećeg meseca poskupljuje na 27,04 dinara po kubiku.

I za bazene u okviru sportsko-rekreativnih centara važiće novi iznos, kao i za domaćinstva. Za kategoriju „ostali potrošači“ voda će umesto dosadašnjih 98,40 od februara biti 110,69 dinara po kubiku, a odvođenje otpadnih tečnosti, koje je dosad koštalo 52,96 biće 59,57 dinara po kubiku.

Od oktobra 2019. godine na račune Infostana uvrštena je i fiksna naknada za pogonsku spremnost sistema Vodovoda, koja će sa trenutnih 130,68 poskupeti na 147,02 dinara za sve kategorije. Kako je tada objašnjeno, ovaj iznos odlazi na održavanje i ispiranje distributivnog sistema vodovodne mreže, a potrošači su dužni da ovu naknadu mesečno plaćaju komunalnom preduzeću, bez obzira na količinu utrošene vode.

Povećanje cena će, kažu u ovom preduzeću, i u narednom periodu omogućiti uredno snabdevanje vodom svih potrošača kojima gradski vodovod isporučuje dragocenu tečnost, kao i neometan rad sistema za odvođenje otpadnih materija.

Najveće učešće, od čak 92,9% u poslovnim prihodima JKP Beogradski vodovod i kanalizacija za ovu godinu ima prihod od prodaje robe. Na njega će, osim poskupljenja od 12,5% za sve kategorije potrošača uticati i uvođenje u sistem naplate useljenih stambenih zgrada, korisnika koji obavljaju poslovnu delatnost a nalaze se u sistemu Infostan tehnologije, privremeno evidentiranje porodičnih kuća…

– Planirani poslovni prihod za ovu godinu u odnosu na procenu za 2022. veći je za 14,6%, odnosno 11.631.256 dinara – piše u Programu poslovanja Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

– Rast prihoda od prodaje robe planiran je na osnovu cene koju će preduzeće dobiti od februara, čiji se pun efekat očekuje od drugog kvartala 2023. Dobitak od prodaje proizvoda i usluga planiran je u iznosu od 821.390 dinara i čini ga prihod od čišćenja slivnika, održavanja fontana…

Voda je za Beograđane poslednji put poskupela u januaru 2021. godine i to za 5%.

I grejanje „skače“ od februara

Osim vode, stanovnici prestonice koji su u sistemu Beogradskih elektrana od sledećeg meseca plaćaće skuplje grejanje, i to za 5%. Sadašnja cena grejanja je 119,39 dinara po metru kvadratnom, dok bi od februara trebalo da bude 125,22 dinara. Trenutno, mesečni račun za grejanje stana od 50 m2 iznosi 5.969 dinara, dok bi u februaru trebalo da košta više za oko 300 dinara, odnosno, 6.261 dinar. Prema argumentima ovog javnog preduzeća, toplotna energija u toku sledeće godine trebalo bi da poskupi još jednom ako poskupe energenti, navodi se u Programu poslovanja ovog preduzeća za 2023. godinu.

E2 portal (RTS)