SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE I TOKOM OVE GODINE

Prošle godine je 10 hiljada domaćinstava potpisalo ugovore za subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije i kotlova za grejanje. A samo solarne panele je postavilo 700 građana i ustanova. Za ovu godinu Ministarstvo energetike najavljuje i veće dotacije za te namene, a prioritet će kažu imati – najsiromašnija domaćinstva.

Od deset hiljada domaćinstava iz prošlogodišnjeg projekta šest i po hiljada je završilo sve radove – ima novu stolariju, izolaciju ili kotlove za grejanje na obnovljive izvore enrgije.

Te mere energetske efikasnosti smanjuju potrošnju energije i energenata i do 30 posto. A to nije jedina korist.

„Dovešće do smanjenja 70 tona emisije ugljen-dioksida. To je ekvivalentno da približim gledaocima oko 38 hiljada vozila, koliko emituje ugljen-diksida tolike će uštede biti na tih 6,5 hiljada domaćinstva koje je projekat već sprovelo“, kaže ministarka energetike Dubravka Đedović.

U taj projekat sa Ministarstvom energetike ušla je 151 lokalna samouprava, a vrednost svih radova je oko 4 milijarde dinara. Polovinu sredstava građanima daje država, pa ne čudi što je interesovanje za nove konkurse sve veće.

Energetski menadžer Pirota Bojan Ivković kaže da za meru zamene stolarije koja je najpopularnija maksimalni iznos je 140 hiljada dinara, što je 50 procenta do računa.

„Po drugim merama smo imali manje, za meru ugrdnje kotlova na pelet, maksimalni iznos je bio od 110 hiljada dinara. Ove godine vrovatno će ta suma biti povećana“, ističe Ivković.

„Pored energetske efikasnosti je poziv za solarne panele koji još traje. Mi kao grad smo uvek raspoloženi da tu učestvujemo, 50 posto u odnosu na ministarstvo i da pomognemo našim sugrađamnima da reše te svoje probleme“, kaže Đorđe Zorić, većnik za komunalne delatnosti i investicije u Somboru.

Najvažnije je da se sa subvencijama nastavlja i u ovoj godini i to sa Svetskom bankom kroz još veći projekat – „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“.

„Baš za domaćinstva i to za domaćinstva koja su ugroženija po prihodima, koja nemaju dovoljno sredstava da izdvoje za ovakve radove za ovakva poboljšanja svojih domova. Vrednost tog projekta je 50 miliona dolara“, rekla je Đedovićeva.

Inače, pored domaćinstava od jula energetski je sanirano i pet javnih ustanova, a priprema se obnova za još 33 objekta u zemlji.

E2 portal (RTS)