ODRŽAN PRVI PANBIKE FESTIVAL

U subotu, 19.09.2020. godine, održan je prvi biciklistički festival u Pančevu pod nazivom Panbike festival. Događaj je organizovan u okviru projekta Pronađi alternativu putničkom automobilu, koji organizuje Udruženje građana Srbija, moj dom, a sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Projekat se realizuje kroz nekoliko događaja u Pančevu i Novom Sadu. Cilj projekta jeste razvijanje svesti o potrebi očuvanja životne sredine i promocija alternativnih vidova prevoza, a posebno biciklizma kao zdravog načina kretanja i ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.

Na događaju su prisustvovali mladi od 16 do 30 godina, a festival je održan se na platou ispred Gradske uprave grada Pančeva. Projekat su podržali Crveni krst iz Pančeva, koji je izveo pokaznu vežbu zbrinjavanje povređenih u saobraćajnoj nezgodi, i Zavod za javno zdravlje grada Pančeva, koji je sa svojim štandom predstavio svoj rad i delio promotivni materijal o značaju korišćenja bicikla i fizičke aktivnosti za zdravlje ljudi. Svi prisutni su imali priliku da iskuse zabavnu stranu vožnje bicikla tako što su se takmičili u nekoliko disciplina:
● sporoj vožnji bicikla
● vožnji bicikla s obrnutim kormanom
● poligonu spretnosti za bicikliste
● poznavanju saobraćaja.

Pobednik sa najviše bodova u svim disciplinama kao nagradu dobio je bicikl, a to je bio Vuk Vickov iz Pančeva.

Koordinator projekta Dejan Radivojev iskazao je veliko zadovoljstvo zbog odziva mladih i u ovoj nezavidnoj epidemiološkoj situaciji i naglasio je da će Udruženje nastojati da ovaj festival postane tradicionalni festival grada Pančeva, kako bi se konstantno radilo na razvoju svesti o uticaju saobraćaja i svih nas na zagađenje životne sredine i o potrebi da se nešto konačno promeni.

E2 portal