PAMETNI GRAD HELSINKI

Glavni grad Finske, Helsinki, visoko je rangiran na lestvici evropskih i svetskih pametnih gradova za 2019.godinu. Uz to, izabran je za evropsku prestonicu pametnog turizma.

Nekoliko oblasti u Helsinkiju, poput Kalasatame, neprestano privlače turiste koje zanimaju pametna gradska rešenja. Kalasatama je bivša luka, koja je u fazi preuređenja i izgradnje u pametni grad za 20.000 ljudi. Put ka održivom gradskom načinu života je „popločan“ ekološki efikasnim grejanjem i hlađenjem na daljinu i skladištenjem električne energije.

Domaćinstva u realnom vremenu mogu da prate potrošnju energije i vode, i daljinski mogu da upravljaju električnim uređajima putem HIMA aplikacije na mobilnim uređajima.

Transportni sistem je pametan, fleksibilan i efikasan. Javni prevoz je privlačniji izbor od vožnje sopstvenog automobila.

Otpad od ostataka hrane je sveden na minimum. Zgrade i kuće su pametne i energetski efikasne.

Energetski sistem je efikasan i bez emitovanja štetnih emisija. Navodi građane da donose rešenja koja su u skladu sa zaštitom životne sredine. Pametna rešenja podstiču ljude i preduzeća da štede energiju. Rešenja razvijena u Helsinkiju se koriste širom sveta.

Kružna ekonomija, energetska efikasnost i saradnja između kompanija i građana zbog uštede sirovina je ono što se svakodnevno događa u ovom gradu. Inovacije se koriste u gradovima širom sveta i poboljšavaju kvalitet života.

Stambeni prostori u Helsinkiju su dobri za životnu sredinu. Proizvode više energije nego što troše.

E2 portal