ZAŠTITOM ŽIVOTNE SREDINE DO BESPLATNIH KARATA ZA MUZEJE I POZORIŠTE

50

Pre nekoliko dana je u bečkom muzejskom kvartu “Museums Quartier” predstavljen pilot projekat koji objedinjuje zaštitu životne sredine, kulturu i digitalizaciju. Aplikacija “Kultur-Token” ili “Token za kulturu” će od 26. februara ove godine krenuti u probnu fazu sa ciljem da građane uzornog ponašanja prema klimi, nagradi besplatnim kartama za muzeje, pozorišta i koncerte.

“Ovaj projekat digitalizacije je ujedno i kulturni i ekološki projekat, koji uključuje građane i samim tim je jedinstven u svetu”, izjavio je prilikom predstavljanja aplikacije član gradske vlade Beča, resor za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose, Peter Hanke.

Građani koji se na primer umesto automobila odluče za javni prevoz, bicikl ili za pešačenje, skupljaju bodove i pune svoj token, i najdalje za dve nedelje mogu da dobiju besplatne karte za događaje u nekim od partnerskih institucija, u koje spadaju gradski muzej “Wien Museum”, pozorište “Volkstheater”, jedna od vodećih koncertnih dvorana u Evropi “Wiener Konzerthaus” i muzejski kvart “Museums Quartier”. Tokeni su vezani za korisnike i njihove uređaje i nisu prenosivi, a obračunavaju se na osnovu izbrojanih koraka i uštede CO2-emisija.

Aplikacija je zasnovana na blockchain tehnologiji i razvijena je u saradnji sa tehničkim univerzitetom “TU Wien”, bečkim institutom za visoke studije “IHS” i univerzitetom “Konstanz”. Predviđa se da bi aplikacija najkasnije od jeseni ove godine mogla da bude dostupna za šire mase.

E2 portal   (Eurocommpr.at)