ULAGANJA U RECIKLAŽU U BEOGRADU

Obilazeći veliki reciklažni centar JKP Gradska čistoća na Adi Huji, u kojem je na poslovima separacije otpada zaposleno 50 radnika, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je povećana ulaganja kada je reciklaža u pitanju i rekao da je cilj da svaka od 17 beogradskih opština ima po jedan reciklažni centar.

– Radi se ručno, odvaja se papir, karton, staklo, plastika, metal. Odvojeni otpad se presuje i prosleđuje u dalju proceduru reciklaže. Važno je da otpad koji se tretira na ovaj način može da se koristi za cirkularnu ekonomiju i da se tako dođe do novca za zaštitu životne sredine ili unapređenje rada reciklažnih ostrva. Na taj način tokom prošle godine Gradska čistoća je zaradila 4 mil EUR, ali i pored toga nema sumnje da ima mesta za napredak – rekao je Radojičić, a prenosi Beoinfo.

Prema njegovim rečima, tokom prošle godine zabeleženo je povećanje od 20% kada je u pitanju ukupna količina recikliranog otpada u Beogradu, uz ulaganje od 495 miliona dinara za unapređenje ove oblasti.

– Ove godine za istu svrhu planirano je 520 miliona dinara, a trebalo bi napomenuti da je u planu i postavljanje dodatnih 640 reciklažnih zvona, od kojih bi 240 bila za staklo, a 400 za odlaganje kartona, plastike i metala. Takođe, spremno je 25.000 novih plavih kanti za separaciju otpada, a biće postavljeno i 300 podzemnih kontejnera za odlaganje reciklabilnog otpada. Sve to, naravno, nije dovoljno, budući da želimo brojku od 30.000 kontejnera, kako bi svi građani imali mogućnost za recikliranje otpada. U razvijenijim zemljama to je uobičajeno i važno je da svi zajedno uložimo napor da krenemo istim putem – istakao je gradonačelnik Beograda.

Napomenuo je i da je, osim čvrstog otpada, važna tema i tretman otpadnih voda, jer će uz mere za smanjenje aerozagađenja i korišćenja prihvatljivijih izvora energije, životna sredina u Beoradu biti značajno zaštićenija.

– Takođe, značajno je i rešavanje problema divljih deponija, a deo rešenja je sigurno projekat fabrike za preradu otpada u Vinči – smatra Radojičić.

E2 portal   (Ekapija)