PASIVNA KUĆA U LONDONU

Prva sertifikovana pasivna kuća u Londonu je postavila standarde za energetski efikasan dizajn u kombinaciji sa komforom, visokim kvalitetom vazduha unutar doma i ostalim prednostima za poboljšanje zdravlja, pogotovo kod astmatičara. Obložena je drvetom i prostire se na 118m2.

Primarni cilj projekta je bio da se dobije udoban porodičan dom za mladu porodicu sa minimalnom potrošnjom energije. Kuća je napravljena od veoma dobro izolovanog montažnog drvenog rama koji je postavljen duž 3m potpornih zidova. Na taj način je omogućena ušteda u grejanju i do 90%, niska emisija ugljenika, unutrašnjost kuće je svetla i prozračna sa kliznim vratima ka južnom delu kuće sa terasom. Termin pasivna kuća se odnosi na napredni standard u potrošnji energije, gde su i zimi i leti odlični uslovi za život sa niskom potrošnjom energije.

Kuća se nalazi u Londonu, što znači da su veliki uticaj na energetski bilans imali susedni objekti, pošto je bilo neophodno odrediti pravu poziciju kuće i orijentaciju stakala, kao i senku koju bacaju susedni objekti. Kuća je napravljena tako da ima svetle sobe sa dovoljnim protokom vazduha, uz trostruko zastakljene prozore na jugu i zapadu. Leti se od vrućine štite podesivim spoljnim venecijanerima sa automatskom kontrolom, dok unutrašnji prozori na nagib pružaju noću dovoljno svežeg vazduha.

Za kuću su korišćeni netoksični materijali da se izbegne zagađenje vazduha i zajedno sa toplotnim ventilacionim sistemom (ušteda energije 10 puta) se obezbeđuje visok kvalitet vazduha. Sistem za filtraciju vode pruža savršeno čistu vodu za piće i kupanje. Upotreba vode je smanjena zahvaljujući podzemnom rezervoaru za kišnicu, koji obezbeđuje vodu i za baštu. Solarni paneli obezbeđuju toplu vodu. Emisije co2 su svedene na minimum. Biodiverzitet je bio veoma važan za ovaj projekat, tako da se oko kuće nalaze dve livade pune divljeg cveća, a jedan kameni zid je potpuno prekriven bršljanom.

E2 portal