POSKUPLJENJE PLASTIČNIH KESA

Borba za zaštitu životne sredine sada košta više.

Kese u Maksiju od 18. januara koštaju pet dinara po komadu. Poskupljenje je, osim u Maksiju, stupilo na snagu i u prodavnicama Tempa, gde kese koštaju sedam dinara, dok su u Shop&Go prodavnicama takođe pet.

U kompaniji Delez Srbija kažu da je cena promenjena u skladu sa novom regulativom Evropske unije i Odlukom Grada Beograda, a sa ciljem daljeg smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih kesa.

„Kesa u Maksiju i Shop&Go prodavnicama je pet dinara. Ova strateška odluka kompanije će dodatno olakšati pripremu Beograđana za 1. januar 2020. godine kada će Grad u potpunosti zabraniti upotrebu plastičnih kesa. Do sada, otkako je počela naplata plastičnih kesa, njihova upotreba smanjena je za 65 %, što pokazuje da građani pozitivno reaguju na ove promene, da su svesni problema koji postoji kad je u pitanju zagađenje životne sredine i da žele da doprinesu da imaju čistiju okolinu. Naš cilj je da se kese uopšte ne kupuju“, navode u komapniji.

Kako bi dodatno pružili doprinos akciji smanjenja upotrebe kesa za jednokratnu upotrebu, omogućili su svim kupcima da u narednih mesec dana mogu nabaviti pamučne cegere po akcijskoj ceni od 59 dinara.

„U narednom periodu ćemo raditi i na smanjenju količina plastike u ambalaži proizovda naše privatne robne marke, smanjenju upotrebe plastičnih proizvoda koji su za jednokratnu upotrebu i većoj primeni plastike koja se može kompostirati“, kažu u ovoj kompaniji.

E2 portal   (Energetski portal, Telegraf)