POSLEDICE UVOĐENJA KARANTINA U PARIZU

17. marta u Francuskoj je tačno u podne na snagu stupila odluka o uvođenju karantina u celoj zemlji, a u međuvremenu se vrše stroge provere i povećane su kazne za građane koji ga krše. Nove mere protiv pandemije koronavirusa donele su i neke (ne)očekivane posledice, koje se, nažalost, još uvek ne odnose na napredak u borbi protiv širenja zaraze, ali imamo dokaze da je priroda profitirala i u Parizu.

„Smanjenje buke je ogromno“, potvrdila je u ponedeljak Fanny Mietlicky, predsednica organizacije Bruitparif, koja prati nivo buke i uticaj na životnu sredinu. Od 17.marta, otkad je uveden karantin, i istovremeno značajno smanjen saobraćaj automobila, emisija buke u Parizu progresivno opada. Naime, uređaji za merenje na podučju Pariza beleže prosečno smanjenje za 5-7 decibela dnevno.

„Budući da se smanjenjem od 5 dB postiže oko 66 % manje buke, a sa 7 dB gotovo 80 %, ovi su rezultati zaista odlični“, objasnila je Mietlicky. „U Parizu sada na ulicama možemo da čujemo zvukove na koje smo zbog buke potpuno zaboravili, ponovno čujemo ptice“, kaže Fanny Mietlicky.

Bolji kvalitet vazduha

Za poboljšanje kvaliteta vazduha trebalo je ipak malo više vremena i to zbog vremenskih prilika. Kao i u Njujorku, naglo smanjenje automobilskog saobraćaja uticalo je na brzo smanjenje količina ugljen-monoksida, štetnog gasa koji nastaje sagorevanjem goriva za motorna vozila.

Ali, povećana potreba za grejanjem domova, uz specifične je vremenske uslove uzrokovala veću koncentraciju lebdećih čestica (PM10) tokom prvih dana karantina, kako je u ponedeljak potvrdila Karine Léger, direktorka organizacije Airparif. Posve je jasno kako bi se bez uvođenja karantina u Parizu i celoj regiji Île-de-France, ovih dana nesumnjivo dogodio vrhunac čišćenja vazduha, kao što je to redovno slučaj upravo u martu.

Situacija se, međutim, početkom nedelje „značajno poboljšala, posebno zahvaljujući vetru, a prema najnovijim podacima Airparifa indeks kvaliteta vazduha označen je zelenom bojom.

E2 portal   (Bruitparif.fr)