PRVI ELEKTRIČNI KINESKI AUTOMOBILI STIGLI U EVROPU

Prvi teretni brod kineskog proizvođača automobila BYD iskrcao je danas prvih 3.000 električnih vozila te firme u nemačkoj luci Bremerhafen, čime je počela ofanziva te kompanije za osvajanje evropskog tržišta – prenela je agencija AFP.

Ti električni automobili biće isporučeni u nekoliko evropskih zemalja. Najjefitniji modeli iz prve ture bi trebalo da koštaju svega 9.300 EUR.

U Evropi se očekuje prosečna cena od nešto iznad 10.000 EUR i zavisi od tržišne politike uvoznika u pojedinačnim zemljama. Konkurenti cenu tih modela smatraju nedopsutivo niskom jer BYD ima obimne državne subvencije u Kini.

BYD – kineski gigant za proizvodnju električnih automobila po prodaji u svetu je u poslednjem kvartalu 2023. godine pretekao američkog Teslu.

BYD je naručio ukupno osam brodova za transport automobila iz Kine, posebno u Evropu, navodi nemačka štampa. BYD (što je skraćenica engleskog „Izgradi svoje snove“) je vodeći svetski proizvođač električnih automobila. Ta grupa je 2022. godine prestala da proizvodi automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem da bi se usredsredila na na hibridne i električne modele.

E2 portal (Beta)