RECIKLIRANJE ENERGIJE IZ KLIMA UREĐAJA

Bečki međunarodni centar, poznat i kao UNO City, veliki je kompleks gde se nalaze brojne kancelarije međunarodnih organizacija, među kojima je i sedište Ujedinjenih nacija.

Klima-uređaji u kompleksu pružaju ugodan boravak uz rashlađen ambijent za oko 5.000 zaposlenih iz više od 120 zemalja. Ali, tokom postupka hlađenja nastaje i toplota koja se dosad neiskorišćena ispuštala u životnu sredinu.

Zahvaljujući novom sistemu toplotnih pumpi energetskog preduzeća Wien Energie ta toplota će se ubuduće slati u lokalnu toplotnu mrežu i služiće za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava koja se nalaze u blizini kompleksa. Recikliranjem energije iz klima-uređaja biće proizvedeno oko 18.000 MWh toplotne energije godišnje.

Uz već klasične sisteme proizvodnje energije poput spalionica otpada ili postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplote i električne energije, glavni grad Austrije sve više ulaže u različite obnovljive izvore energije. Tako je, na primer, poznati proizvođač napolitanki Manner u saradnji sa kompanijom Wien Energie u pogon pustio postrojenje koje višak toplote nastao u proizvodnom procesu fabrike koristi za grejanje stanova i vode. Ovaj novi projekat pokazuje kako se može postići prelazak na energetski efikasan sistem grejanja i hlađenja.

E2 portal   (EurocommPR)