SLOVAČKA KOMPANIJA PLANIRA DA U SRBIJI OTVORI FABRIKU BATERIJA ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je potpisao deklaraciju o namerama sa srpskom vladom o izgradnji pogona za proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji sa kapacitetom do 32 gigavatsata.

Kako prenosi Rojters, pogon bi bio otvoren u 2025. godini sa prvobitnim kapacitetom od četiri gigavatsata.

Srpska vlada se složila da obezbedi finansiranje do 419 mil EUR uključujući grantove i poreske olakšice da podrži projekat, saopštila je kompanija InoBat. Iako sporazum nije konačan, izvor blizak sa tim rekao je da je blizu toga.

Kompanija InoBat je navela da želi da izgradi jednu giga-fabriku u zapadnoj Evropi i jednu u istočnoj.

Prošlog meseca InoBat je saopštio da je potpisao deklaraciju o namerama sa španskom vladom o izgradnji giga-fabrike u Valjadolidu.

Deklaracija nije finalizovan sporazum, pa su druge lokacije, uključujući i one u Velikoj Britaniji, i dalje u razmatranju za zapadnoevropsku fabriku InoBata.

Neki evropski startapi za fabrike baterija imali su teškoće da prikupe velike sume potrebne za ogromne giga-fabrike, dok su drugi kao InoBat usmereni na polaganom širenju kako se sklapaju ugovori sa kupcima.

InoBat će otvoriti pilotski pogon od 45 megavat sati u Bratislavi početkom iduće godine za baterije visokih performansi za kupce radi testiranja i saopštava da je potpisao sporazume sa kupcima, među kojima i sa nemačkom firmom Lilijum vredan 500 mil EUR do 2030. godine.

Kompanija planira da izgradi pogon za proizvodnju baterija, čiji će se kapacitet povećavati za po četiri gigavatsata, počevši od 2025. godine, od kojih će svaki koštati oko 350 mil EUR, kako ugovori budu potpisivani.

E2 portal (eKapija)