SOLARNA SVEMIRSKA FARMA

Realizacija fascinantne vizije budućnosti u kojoj se sunčeva energija prikuplja u svemiru i prenosi na Zemlju, kao revolucionarni način na koji iskorištavamo čistu energiju i rešavamo goruća pitanja okoline, nije uopšte daleko. Zapravo, predviđena je već za 2035. godinu.

Iako danas možda još uvek zvuči kao naučna fantastika, ako Evropska svemirska agencija (ESA) ostvari svoj plan, Evropu bi jednog dana 2035. godine mogli početi napajati ogromni plutajući solarni paneli koji će kružiti oko Zemlje.

Tehnologija je još u fazi preliminarnog testiranja, ali krajnji cilj je lansiranje dvokilometarske solarne svemirske farme koja bi kružila 36.000 kilometara iznad Zemlje i proizvodila solarne energije podjednako kao nuklearna elektrana ili – čak šest miliona solarnih panela na zemlji!

– Takav projekt bi osigurao da Evropa postane ključni igrač, i potencijalno lider, u međunarodnoj trci prema skalabilnim rešenjima čiste energije za ublažavanje klimatskih promena – stoji u saopštenju ESA-e.

Prema navodima, 600 satelita isporučivaće 20% Zemljine potrebe energijom, plan je tehnološke kompanije Space Solar.

Održavanje robotima

Projekt, nazvan Space Solar Energy, deo je ESA-inog istraživačkog i razvojnog programa usmerenog na novo balansiranje mreže i rezervne izvore energije, koji se trenutno uglavnom osiguravaju fosilnim gorivima, hidro i nuklearnim. Kako će funkcionisati solarna farma u svemiru?

Solarna energija jedan je od najboljih izvora čiste energije, međutim trenutno je sputava nekoliko ograničenja. Na primer, paneli mogu koristiti energiju samo tokom dana, a čak i tada, mnogo sunčeve svetlosti apsorbuje atmosfera na putu do tla.

S druge strane, u svemiru su sunčevi zraci oko deset puta jači nego na Zemlji. Kako bi uhvatili i generisali ovaj 24-satni izvor električne energije te ga preneli nama putem bežičnog prenosa energije, ESA se udružila s Erbasom (Airbus) – evropskom multinacionalnom avio-kompanijom.

Tehnologija koju razvijaju zasniva se na prenosu koji svakodnevno koriste TV i komunikacijski sateliti. Cilj joj je da precizno usmeri energetske talase na prijemne antene na Zemlji, koje bi potom talase pretvorile u električnu energiju.

– Nismo daleko od 4G antene, osim što ne želimo da zračimo u svim smerovima, zapravo želja nam je da budemo vrlo precizni poput lasera – pojasnio je Erbasov inženjer Nikolas Šnjader (Nicolas Schneider).

Najveći problem naučnicima koji rade na projektu je što bi satelit morao biti masivan i verovatno nekoliko kilometara širok. Sve to otežava projektovanje, izradu i lansiranje no s tehnologijom koja se rapidno razvija, projekt bi mogao postati stvarnost u narednoj deceniji, nadaju se u ESA-i.

I plan o održavanju prema kojem bi satelit u orbiti popravljali roboti danas zvuči podjednako futuristički, no Gvenaele (Gwenaëlle) Aridon, voditeljka Laboratorija za robotiku u Airbus Defense and Space uverena je da će robot moći doći i popraviti ploču, ukloniti je i staviti novu ako bude potrebno.

Ključni za očuvanje klime

Konačno, vizionarska tehnološka kompanija Space Solar, sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, ima cilj da pomoću 600 satelita isporuči 20% Zemljine potrebe energijom. Drugim rečima, dobijena energija mogla bi snabdevati više od milion domova, značajno doprinoseći čistim i održivim izvorima energije. Samim tim, razvoj solarnih svemirskih farmi nameće se kao ključni korak prema hitnom ublažavanju klimatskih promena.

To je prepoznala i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja je namenila 6 miliona funti (6,9 mil EUR) za svemirske solarne istraživačke projekte u Britaniji i dodatnih 5 miliona funti (5,8 mil EUR) za međunarodni projekt pod nazivom CASSIOPeiA koji proučava svemirsku solarnu energiju.

E2 portal (Blic)