STRUJA DOBIJENA IZ VETRA I SUNCA JEFTINIJA OD ONE IZ UGLJA

Napuštanje uglja je obaveza Srbije zato što smo potpisali i ratifikovali Pariski sporazum. Kao odgovoran član međunarodne zajednice bi trebalo da je ispunimo, izjavio je Aleksandar Macura iz RES Fondacije, na tribini „Kako Srbija može da dekarbonizuje svoj elektroenergetski sistem? – koja je održana juče u organizaciji Klimatskog foruma.

Na njoj su o budućnosti domaće energetike razgovarali Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta i predsednik Saveza energetičara, Aleksandar Macura, programski direktor RES fondacije i Nikola Stamenov, direktor razvoja za Srbiju kompanije CWP. Moderator tribine bio je Nemanja Milović, osnivač i urednik portala klima101.rs.

Kako bismo uspešno izvršili energetsku tranziciju na OIE, najpre bi trebalo da iz svog elektroenergetskog sistema odstranimo ugalj i to ne samo zbog negativnih implikacija ovog energenta na životnu sredinu. Šanse za uspešno sprovođenje tih planova i te kako postoje, kao i interesovanje investitora, rečeno je na tribini a prenosi saopštenje Centra za unapređenje životne sredine

U Srbiji trenutno postoji oko 400 MW vetroparkova i 20 MW solara, od toga 10 MW na krovovima, a 10 na zemlji. Prema tvrdnjama Stamenova, investitori u našoj zemlji pripremaju projekte za više od 4 GW vetra i više od 2 GW solarnih elektrana.

– To je reda veličine trenutno instalisanog ukupnog kapaciteta Srbije koji iznosi oko 8 GW – nadovezao se profesor Rajaković i dodao:

– Dve osnovne slabosti našeg elektroenergetskog sistema su oslanjanje na lignit i starost kapaciteta. One mogu da budu prenebregnute prelaskom na čistu energiju.

– Čak i ukoliko zanemarimo benefite koje bi ovo imalo na životnu sredinu i klimu, struja dobijena iz vetra i sunca je, zahvaljujući tehnologiji i inovacijama, jeftinija od struje iz lignita i uglja, te predstavlja komercijalno i ekonomski isplativu alternativu fosilnim gorivima – naglasio je Stamenov i konstatovao da je poslednji set zakona u Republici Srbiji dobar signal za investitore u oblasti OIE.

Prema rečima Aleksandra Macure, dekarbonizacija zahteva društvenu transformaciju neviđenih razmera. On smatra da je zbog toga neophodno postići društveni konsenzus.

– Voleo bih da u naredne dve godine vidim društvenu mobilizaciju. Ovo je tema o kojoj treba da se razgovara u Narodnoj skupštini Republike Srbije – istakao je progamski direktor RES fondacije.

Sva trojica eksperata su optimistični oko prelaska na čistu energiju.

– OIE predstavljaju razvojnu šansu i duboko verujem da će je Srbija iskoristiti – zaključio je profesor Rajaković.

Ukoliko želite da pogledate tribinu, možete to uraditi na facebook stranici Green Fest – Belgrade, ili na Youtube kanalu Klima 101.

Tribina je sprovedena u okviru programa EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

E2 portal   (eKapija)