Veliki uspeh arhitekata iz Srbije – pogledajte ko su pobednici VELUX regionalnog arhitektonskog konkursa “Bringing light to life” 2018

Prvi regionalni VELUX arhitektonski konkurs “Bringing light to life” 2018, sa fokusom na projekte sa dnevnom svetlošću kroz krovove, završen je gala ceremonijom na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada.
Dodeli nagrada koja se održala u hotelu “Arena di Serdica” u Sofiji, prisustvovalo je preko 120 arhitekata iz Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.
Internacionalni stil u arhitekturi je odavno postao deo dizajna zgrada širom sveta, međutim lokalne tradicije su i dalje prepoznatljive i jasno izražene. Područje Balkana posebno obiluje raznolikim stilom, istorijom i karakterom. Deljenje dobrih primera iz prakse i promovisanje arhitekture koja ima vrednost su primarni ciljevi ovog konkursa. Svetlost je nepromenljivi i vitalan deo života svakog čoveka, kao i arhitekture zgrada, i neophodno je posvetiti tome više pažnje, kao i zdravoj unutrašnjoj klimi i prirodnom svetlu u prostorijama.
Na ovogodišnji konkurs stigle su 42 prijave arhitektonskih biroa, sa ukupno 52 projekta podeljena u dve kategorije: Porodične kuće i Stambene i javne zgrade.

U kategoriji “Porodične kuće” učestvovalo je 27 projekata, koji su se istakli modernističkim i inovativnim idejama, ukombinovanim sa lokalnom tradicijom i stilom. U kompleksnosti konstrukcije projekata, arhitekte su iskoristile više svetla i svežeg vazduha kroz krov, kako bi materijalizovali viziju boljeg životnog okruženja.


Pobednik u kategoriji “Porodične kuće” je Weekend Chalet, Srbija, arhitekte: Uroš Maksimović i Marina Vasić

U kategoriji “Stambene i javne zgrade” učestvovalo je 30 projekata koji su iako različiti po funkciji, na inspirativan način tretirali prirodno osvetljenje prostora.
Pobednik u kategoriji ”Stambene i javne zgrade” je Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekta: Kristian Aleksandrov

Glavna nagrada konkursa odlazi u Novi Sad
Ukupni pobednik i dobitnik glavne nagrade konkursa je Rilak’s House, Srbija , arhitekte: Modelart Arhitekti, Novi Sad

Specijalnu nagradu za projekat iz Srbije dobila je arch. Jovana Milić Simović za projekat Museum of the memorial Complex on Mountain Cer

U internacionalnom žiriju koji je ocenjivao projekte našli su se neki od najpriznatijih arhitekata, koji rade na temi dnevnog svetla u branši: arch. Martin Panovski, Radius Architects, Makedonija, arch. Filip Aleksić, Faadu, Crna Gora, arch. Adnan Harambasic, SAAHA AS Norveška / AHAKNAP BiH, arch. Vesna Cagić- Milošević, VOGAARD Studio, Srbija, arch. Plamen Bratkov, Aedes Studio, Bugraska i arch. Șerban Tiganas, Dico&Tiganas architectural studio , Rumunija.

Čestitamo svim dobitnicima nagrada a sve prijavljene projekte možete pogledati na zvaničnoj web stranici konkursa.