VOZ BUDUĆNOSTI- JEDINI BRZI DVOSPRATNI VOZ

Francuski „vozovi budućnosti“ imaju veći kapacitet, ekološki su prihvatljiviji, udobniji, praktičniji i štedljiviji

Predstavnici kompanija SNCF Voyageurs, TGV-Intercités i Alstom u petak su u Almstomovoj fabrici u La Rochelleu predstavili proizvodnu liniju „voza budućnosti“ – TGV M. Avelia Horizon je jedini dvospratni voz na svetu koji vozi brzinom većom od 300 km/h, nudi visoku operativnu fleksibilnost i pruža najviši nivo sigurnosti i udobnosti za putnike, a istovremeno smanjuje potrošnju energije i troškove održavanja.

Očekuje se da će Alstom vozove isporučivati od 2024. do 2031. godine, a prvi vozovi trebalo bi da povezuju Pariz sa jugoistokom Francuske neposredno pre početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Velika prednost novog TGV M voza je povećanje kapaciteta za više od 20 %, odnosno sa sadašnjih maksimalnih 634 na 740 putnika. U Alstomu navode se kako će uz najveću brzinu od 320 km/h novi TGV M postizati uštede energije od 20 %, najviše zbog svog novog aerodinamičnog nosa i povrata energije pri kočenju. Osim toga, ističe se kako je njegov ugljenični otisak smanjen za 32 %, što ga čini najnižim na tržištu. Novi TGV M tako je u potpunosti usklađen sa ekološkim obvezama SNCF grupe, navedenim u programu kompanije SNCF Voyageurs „Planète Voyages“, kojima se želi smanjiti ugljenični otisak i potrošnja energije. Vrlo važan podatak je i da se čak 97 % komponenti novog voza može reciklirati.

Svi putnici će moći da koriste brzu 5G uslugu interneta i dobijaju informacije o putovanju u stvarnom vremenu u svim delovima voza. Takođe, voz će u potpunosti biti prilagođen osobama smanjene pokretljivosti, budući da je već prva generacija TGV-a bila dizajnirana u bliskoj saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom.

E2 portal