ZELENI INOVACIONI VAUČERI U SRBIJI

Program zelenih inovacionih vaučera obeležio je prošle nedelje u Beogradu svoju prvu godišnjicu postojanja na svečanosti u okviru koje je nagrađeno novih osam domaćih malih i srednjih preduzeća sa ukupno 135.000 EUR za zelene investicije.

Program je u svojoj prvoj godini postojanja podržao 29 projekata čiji vaučeri su ukupno vredni 435.000 EUR. Nagrađeni projekti dolaze iz raznih oblasti kao na primer precizne poljoprivrede, energetske i resursne efikasnosti, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije i ekoloških proizvoda.

Program zelenih inovacionih vaučera pokrenut je pre godinu dana u Srbiji u cilju promocije zelenih tehnologija i resursne efikasnosti kao ključnih elemenata za tranziciju prema zelenoj privredi. Program implementira EBRD, finansira Austrijski DRIVE (Delivering Resource Efficiency Investments) program i podržava Centralno-evropska inicijativa (CEI) iz Italije.

EBRD je pokrenuo novu fazu programa koji će podržati projekte sa većim potencijalom za povećanje resursne efikasnosti i povećao vrednost vaučera koji dodeljuje na 50.000 EUR. Prijave za mega vaučere otvorene su od 29. novembra 2018. Zainteresovana preduzeća u saradnji sa istraživačko-razvojnim organizacijama mogu se prijaviti na internet stranici http://inovacionivauceri.ebrd.rs.

Ove godine vaučerima su nagrađeni projekti kompanija Desing d.o.o. Beograd, Grafostil d.o.o. Kragujevac, GreenDay d.o.o. Beograd, NIP INOX d.o.o. Donja Mutnica, SABA BELČA d.o.o. Preševo , Stevanovićtrafo d.o.o. Niš , TRACO d.o.o. Beograd, Zlatibor Gradnja-Kop d.o.o. Užice.

E2 vesti (Ekapija)