ZGRADA OPERE U SIDNEJU POSTALA ENERGETSKI EFIKASNA PET GODINA PRE PLANIRANOG ROKA

 

Jedna od najčuvenijih građevina na svetu prestala je da emituje ugljen-dioksid. Specijalno u tu čast, sidnejska Opera zasijala je u zelenom svetlu.

Redukovanjem emisije ugljen-dioksida i efikasnim upravljanjem otpadom, zgrada Nacionalne opere dobila je zvanični sertifikat o energetskoj efikasnosti, i to pet godina pre nego što je bilo predviđeno.

Australijske vlasti prezadovoljne su postignutim uspehom, piše ArchDaily.

Kako su u tome uspeli?
Da bi se smanjila potrošnja električne energije za 14%, sijalice u koncertnoj dvorani zamenjene su LED rasvetom prilagođenom specifičnim potrebama tako velike sale. Njihova zamena dovela je do smanjenja potrošnje električne energije za 75%, a pritom je instaliran i novi sistem za regulaciju korišćenja električne energije i vode. Jedinice za hlađenje dvorana Opere povezane sa inovativnim sistemom za hlađenje morskom vodom takođe su zamenjene i time je postignuto smanjenje energije od 9%.

U cilju povećanja stope reciklaže sa 25% na 60%, implementiran je novi sistem upravljanja otpadom, koji podrazumeva prenos odbačene hrane u poseban objekat, gde biva pretvoren u energiju. Na taj način se organski otpad ponovo koristi, umesto da se odvozi na deponiju. Pored toga, uveden je i obrazovni program za upravljanje otpadom za osoblje i projektante.

Koji su planovi za dalje?
Zaposleni u sidnejskoj Operi nameravaju da nastave ovim putem. Njihov cilj je da se status ekološke neutralnosti održi sve do 2023. godine, kada će Opera proslaviti 50. godišnjicu, ali da se ne stane samo na tome. Osim toga, planiraju da smanje upotrebu energije na 20%, a da nivo reciklaže otpada podignu na 85%

E2 vesti (ArchDaily)