IKEA U BEČU OTVARA ZELENU ZGRADU BEZ PARKINGA

Švedski gigant IKEA krajem avgusta otvara prodavnicu nameštaja bez parkinga.

U ovoj prodavnici možete kupiti samo ono što se može poneti peške, prevesti biciklom ili javnim prevozom, a za kupovinu je dovoljan i pametni telefon.

Nova IKEA otvara se 26. avgusta u Beču i koncipirana je u duhu digitalizacije i održivosti. Za kupovinu u ovoj prodavnici nameštaja nisu potrebna velika kolica, nego samo pametni telefon s IKEA aplikacijom.

Nakon što kupac skenira željeni proizvod, njega može platiti na kasi i odmah preuzeti ili tražiti da mu se dostavi na adresu, zavisno od veličine.

Uz zgradu se nalazi parking za bicikle, a fasadu krasi 160 stabala i grmova posađenih u džinovskim saksijama. Na krovu su postavljeni solarni paneli i u gastronomskoj ponudi će se, pored ostalog, naći i vegetarijanski meni. Spoljni omotač zgrade podseća na policu.

Na prva dva sprata zgrade će useliti hotel JO&JOE, namenjen za mlade ljude i poslovne putnike.

U automatizovanom skladištu će biti spremno preko 3.000 artikala, dok se veći proizvodi nalaze u izmeštenom lageru.

Nasuprot sumnjama, automatizacijom i digitalizacijom se neće smanjiti broj zaposlenih.

„IKEA Westbahnhof“ u 15. okrugu će zapošljavati 320 osoba.

Međutim, održivim pristupom ova IKEA štedi do 1.000 tona emisija CO2 u poređenju s drugim radnjama. Zbog pandemije koronavirusa poseta će u prvom periodu nakon otvaranja biti moguća uz online rezervacije.

Uprkos pandemiji „IKEA Austria“ je u godini 2019/2020, povećala prodaju za 5,5 odsto na 847,3 miliona evra, od čega su 124 miliona ostvarena online.

Nova prodavnica predstavlja spoj online i offline prodaje, saopšteno je iz Eurocommpra.

E2 portal   (EurocommPR)