NIS NASTAVLJA DA ULAŽE U SOLARNU ENERGIJU

Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je danas da je nastavila sa ulaganjima u solarnu energiju postavljanjem solarnih panela na još sedam benzinskih stanica, čime je ukupan broj pumpi sa solarnim panelima u okviru maloprodajne mreže NIS-a porastao na 15.

Vrednost projekta u najnovijoj etapi iznosi 20 miliona dinara, a procenjeno je da će na novih sedam lokacija solarni paneli obezbediti godišnju uštedu u nabavci električne energije od 258 megavat-sati (MWh), dok ukupna ušteda na svih petnaest lokacija iznosi skoro 600 MWh, navedeno je u saopštenju.

Zahvaljujući energiji fotonaponskih elektrana na novih sedam lokacija, procenjuje se da će se na svih petnaest objekata postići godišnje smanjenje emisije ugljen-dioksida veće od 600 tona.

U najnovijoj fazi, solarni paneli postavljeni su iznad točionih mesta na Gasprom benzinskim stanicama „Bagrdan“, „Nais“, „Fontana“, „Vrnjačka banja“, „Plinara“ i „Novi Sad 1“, kao i na NIS Petrol maloprodajnom objektu „Кruševac 5“.

Kako je precizirano, električna energija proizvedena uz pomoć solarnih panela se najvećim delom koristi za potrebe samih benzinskih stanica uz plasman povremenih viškova električne energije u distributivnu električnu mrežu s obzirom da sve benzinske stanice imaju status kupca-proizvođača.

Postavljanjem solarnih elektrana, NIS, kako je istaknuto nastavlja da sprovodi svoju zelenu agendu i ulaže u obnovljive izvore energije, u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida i globalnog zagrevanja.

U narednoj fazi razmatra se instalacija solarnih elektrana na još trideset objekata unutar maloprodajne mreže NIS-a.

„Sada, kada su solarne elektrane sastavni deo 15 benzinskih stanica, imamo mogućnost da raširimo projekat i na druge maloprodajne objekte, ali i strateške objekte poput Rafinerije nafte Pančevo, zatim poslovnih centara Beograd i Novi Sad, kao i skladišta nafte u Novom Sadu“, izjavio je rukovodilac Centra za razvoj projekata u Bloku Energetika kompanije NIS Nenad Pavlović.

On je dodao kako u NIS-u smatraju da je ulaganje u zelenu energetiku svojevrstan test zrelosti za energetske kompanije.

„NIS ovim projektom pokazuje odlučnost da se pokaže kao odgovorna kompanija koja daje primer drugima“, kazao je Pavlović.

E2 portal