REGIONALNA INICIJATIVA „DRVO PRIJATELJSTVA“ I U BEOGRADU

Evropski fond za Balkan (EFB) pokrenuo je akciju „Drvo prijateljstva”, kojom je predviđena sadnja 400 stabala drveća u svim glavnim gradovima država regiona. Ideja akcije je kompenzacija štete u vidu CO2 emisije nastale kroz sve poslovne letove EFB tokom 2019. godine. Cilj akcije je pokazati da je moguće kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

Drveće je istovremeno posađeno 30. oktobra u Beogradu, Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu, a volontersku i logističku podršku su najavili brojni lokalni partneri. Na „domaćem terenu”, akciji su se pridružili predstavnici udruženja Pravo na grad, Šuma peva i Ulice za bicikliste.

„Ovom akcijom prvenstveno želimo da podignemo svest među građanima država regiona o posledicama koje njihove individualne aktivnosti imaju po zagađenje prirode. Drago nam što samo na lokalu uspeli da se povežemo sa relevantnim partnerima za ovu temu“, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

„Aktuelna epidemiološka situacija sprečili su nas da uključimo građane u sprovođenje akcije, kako je prvobitno bilo planirano, ali ostaje poruka o značaju odluka koje svaki pojedinac može da donese, poput ekološki osvešćenog izbora prevoznih sredstvava, i tako pomogne sebi i drugima“, dodaje Katarina Tadić, programska menadžerka u EFB.

Osim simboličkog i motivacionog značenja koju ova akcija sadnje ima, organizatori su se za ovo odlučili i kako bi podigli svest o sve učestalijem zagađenju vazduha zemalja regiona:

„Gradovi regiona su prošle godine u više navrata bili na listi najzagađenijih gradova u svetu, i važno je preduzeti udružene i konkretne korake da se to ne ponavlja. Sađenje drveća je jedan od najjednostavnijih i najvažnijih među njima”, istakla je Tadić.

Poseban značaj „Drva prijateljstva“ je zajedničko regionalno povezivanje i delovanje organizacija koje se bave eko-aktivizmom i koje imaju veliko iskustvo rada u lokalnim zajednicama: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Skopje Smog Alarm, Air Care i Treebank iz Skoplja, OZON iz Podgorice, i Pravo na grad, Šuma peva, Ulice za bicikliste iz Beograda.

E2 portal