VERTIKALNA BAŠTA U LONDONU

U Londonu su podeljena mišljenja o sudbini tornja u kom su pre četiri godine u stravičnom požaru život izgubile 72 osobe. Arhitekta Stefano Boeri želi da ga pretvori u spomenik prirodi i biodiverzitetu.

Četiri godine nakon požara siva ruševina je još uvek na svom mestu sa natpisom „Zauvek u našim srcima“. Vlada i određen deo stanovnika Londona žele da se toranj sruši zbog visokog rizika od urušavanja.

Ali, deo građana, a posebno brojni članovi porodice žrtava insistiraju na očuvanju ruševine tornja, kao trajne uspomene na tragičan događaj, ali i kao upozorenje, jer se nesreća mogla izbeći da prilikom obnove tornja izolacione ploče koje sprečavaju širenje plamena nisu bile uklonjene, a protivpožarni premazi izvedeni profesionalno i kvalitetno.

Međutim, u međuvremenu se nametnula još jedna ideja, a to je projekat pretvaranja tornja Grenfell Tower u vertikalnu baštu, u koji je uključen poznati italijanski arhitekta Stefano Boeri.

Ideja projekta je „oživeti“ toranj Grenfell Tower sa biljkama puzavicama, cvećem i drugim vrstama drveća na njegova 24 sprata, i to s ciljem očuvanja uspomene na žrtve, povezujući svaku od 72 stradale osobe s određenom biljkom, kao i konačnog uklanjanja sablasnih posledica požara nakon pune četiri godine.

Umesto podsetnika na tragediju, Grenfell Tower bi na londonskom nebu mogao da postane spomenik prirodi i biodiverzitetu“, objašnjava arhitekta Stefano Boeri.

E2 portal