ULAGANJE U ENERGETSKU EFIKASNOST – NOVI CIKLUS OBUKA ZA ENERGETSKE MENADŽERE

Oko 150 profesionalnih upravnika zgrada i predstavnika lokalne samouprave obučeno je za primenu energetske efikasnosti u stambenim zgradama, na do sada održanim radionicama u Beogradu, Somboru, Zaječaru i Novom Sadu, u okviru projekta „Bolja energija“ koji realizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Predstojećim radionicama u Kragujevcu, Užicu, Nišu i Beogradu, koje će biti održane od 11. do 13. jula, završava se prvi ciklus obuka. Drugi ciklus planiran je od 25. avgusta do 15. septembra.

Ekspertska obuka trenera

Seriji radionica, namenjenih organizatorima profesionalnog upravljanja, upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja, prethodila je jednodnevna ekspertska obuka trenera, kako bi svoja znanja u oblasti energetske efikasnosti zgrada preneli na upravnike i predstavnike lokalne samouprave.

Obuka trenera obuhvatila je pregled sektora višestambenog stanovanja u Srbiji, uredbe koje regulišu pitanja vezana za stambene zgrade i EE/OIE, tehničko-ekonomska rešenja primene EE i OEI u zgradarstvu, zatim, studije slučaja energetske sanacije stambenih zgrada u Srbiji i regionu, praktično iskustvo i primer energetske sanacije energetski neefikasne zgrade, ulaganja u energetsku sanaciju stambenih zgrada i uloge upravnika zgrada i lokalne zajednice.

Ekspert za modele finansiranja mera energetske efikasnosti Ankica Barbulov smatra da je ulaganje u mere energetske efikasnosti investicija za budućnosti i jedna od najisplativijih. Marko Arsenijević, profesionalni upravnik i predavač PKS u radionicama, kaže da se prijavio za obuku, jer je unapređenje energetske efikasnosti neophodnost.

– Zemlje u okruženju već uveliko primenjuju mere energetske efikasanosti dok su stambene zgrade u Srbiji u velikoj meri energetski neefikasne i postoji veliki prostor da se adekvatnom sanacijom racionalizuje potrošnja električne energije. To podrazumeva zamenu stolarije i fasada, postavljanje solarnih panela – kaže Arsenijević.

Polaznici obuke stiču znanja o mogućnostima unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama, osposobljavaju se da identifikuju potrebe za energetskom rekonstrukcijom zgrade, kao i da pronađu raspoložive modele finansiranja, izvore sredstava i procedura neophodnih za unapređenje efikasnosti.

– Upravo su profesionalni upravnici i predstavnici lokalne samouprave jedan od najvažnijih aktera u celom procesu, jer oni treba pre svega da se informišu o ovoj temi i da primene znanje u praksi kada u punom kapacitetu počne primena zakona i propisa o energetskoj efikasnosti – kaže Milica Knežević, master inženjer arhitekture, ekspert PKS za energetsku efikasnost.

Učesnici dosadašnjih obuka navode da je, osim stručnog znanja, korist od ovih radionica što će informacije o energetskoj efikasnosti pomoći u komunikaciji sa stanarima, kojima će lakše i bolje moći da ukažu na značaj ekonomske uštede.

– Važno je da objasnimo stanarima koje su prednosti energetski efikasnih zgrada ali i da predstavimo modele finansiranja koji su im na raspolaganju jer je ekonomski faktor vrlo bitan – navodi profesionalna upravnica Nataša Karliček.

Jadranka Ilić, inženjer arhitekture i energetski menadžer u opštini Savski venac ukazuje da su obuke važne i zbog unapređenja zaštite životne sredine.

– Meni kao arhitekti važno je da zgrade budu zaštićene i da budu energetski efikasne. Mi smo kao opština već učestvovali u obnovi fasada i važno nam je da promovišemo ovu temu u široj javnosti kako bi građani shvatili koliko je važno primenjivati mere energetske efikasnosti u održavanju zgrada – kaže Ilić.

Privredna komora Srbije i USAID-ov projekat „Bolja energija“ potpisali su ugovor o saradnji i realizaciji besplatnih obuka namenjenih profesionalnim upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja.

Petogodišnji projekat USAID „Bolja energija“ usmeren je na poboljšanje energetske efikasnosti u višestambenim zgradama na opštinskom nivou i na povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

E2 portal