20 SAVETA ZA ENERGETSKI EFIKASAN DOM

Održiv način života – U trenutku kada skaču cene goriva, kada je cena struje nestabilna, „energetska efikasnost“ nije samo kovanica, već način života velikog broja ljudi koji prihvataju održivost. Moguće je smanjiti troškove bez značajnog menjanja životnog stila, a to ćete videti kroz naše ideje.

1. Dobra izolacija – Troškovi grejanja i hlađenja čine 45% ukupne potrošnje energije u jednom domu. Popunite praznine i pukotine u vašem podrumu i na tavanu, oko vrata i prozora, i proverite da li izolacija vaše kuće zadovoljava sve standarde.

2. Kupujte proizvode koji štede energiju – Potražite etiketu Energy Star kada kupujete aparate za kuću. Više od 40 kategorija proizvoda poseduje tu etiketu.

3. Pejzaž kao ušteda energije – Pejzažna arhitektura može pomoći u uštedi energije. Zasadite listopadno drveće na južnoj i zapadnoj strani vaše kuće. Leti će lišće sa drveća praviti senku, a zimi će gole grane propuštati sunčevu toplotu u kuću.

4. Stavite ventilator na plafon – ventilatori na plafonu su odličan način uštede energije tokom cele godine. Ekonomični su, efikasni, a koriste istu količinu energije kao i sijalice od 100 vati. Leti, podesite ventilator da se okreće suprotno od smera kazaljke na satu, a onda podesite termostat za nekoliko stepeni više, i na taj način možete da uštedite i do 40% na svojim računima za hlađenje. Tokom zime, podesite da se ventilator okreće u smeru kazaljke na satu, i uštedećete do 10% na računima za grejanje.

5. Efikasni aparati – Saznajte koliko energije troši vaš kućni aparat, i da li je on najbolje rešenje za vaše domaćinstvo. Postoje sajtovi kao i aplikacije za mobilni telefon, gde možete da proverite koliki je potrošač neki od vaših aparata.

6. Modifikujte najčešće korišćenu rasvetu – Zamenom 5 najčešće korišćenih sijalica u vašem domu, korišćenjem Energy Star kvalifikovanih modela, možete godišnje da uštedite oko 50 eur u troškovima energije. Počnite sa sijalicama na kućnom tremu, na kuhinjskom plafonu, u kupatilu, dnevnoj sobi.

7. Promenite najmanje korišćene sijalice – Verovatno vam nije potrebna sijalica od 100 vati u ormaru ili sobi za goste. Za takva mesta su vam dovoljne sijalice od 60 v, ili čak 40 v.

8. Zamenite prekidač za svetlo – Prekidač sa prigušivačem svetla vam pomaže da regulišete i smanjite svetlost kada vam ne treba; a postoje i senzori za svetlo, koji isključe svetlo čim vi napustite prostoriju.

9. Postavite svetlarnik – Ako imate uslove za to, svetlarnik je odlična ideja, pošto treba da koristite dnevnu svetlost koliko god je to moguće.

10. Razmišljajte dugoročno – Energetski efikasni uređaju mogu u startu da koštaju malo više, ali jako brzo isplate sami sebe i kreću da štede novac.

11. Uzmite četkicu u ruke – Svetle boje na zidovima i plafonu reflektuju više svetlosti, čine prostorije svetlijima, i smanjuju potrebu za sijalicama velike snage.

12. Perite hladnom vodom – Ponekad nije loše oprati veš hladnom vodom, i na taj način malo uštedeti.

13. Uklopite šerpe sa ringlama- Ukoliko stavite malu šerpu na veliku ringlu, ona će potrošiti više od 40% toplote.

14. Sušite pri punim opterećenjem – Mašine za sušenje veša koristite samo onda kada možete da ih napunite do vrha, jer je to jedini način za uštedu; ukoliko su poluprazne, i vaš novčanik će takođe postati.

15. Programirajte termostat – Programirajte termostat, i može da vam uštedi do 100 eur godišnje na troškovima energije, izbegavajući bespotrebno grejanje ili hlađenje, dok ste daleko od kuće, ili dok spavate.

16. Ograničite vreme za tuširanje – 7 minuta tuširanja, sa potrošnjom vode od 2,5 litra po minutu, štedi više vode i toplote od klasičnog kupanja u kadi.

17. Kupujte domaće – Koristite eco-friendly proizvode. Razmišljajte o tome kada poželite da naručite nešto iz druge države; ako naručite npr.pločice iz Italije, potroši se mnogo više energije dok one stignu do vas, nego kada biste ih kupili u nekoj domaćoj prodavnici.

18. Sušite sudove na vazduhu – Kada vaša mašina za sudove završi sa pranjem, nemojte da je koristite i za sušenje, već pustite da se sudovi sami osuše napolju.

19. Izolujte ventilacione cevi – Ne stavljajte nikakve samolepljive trake da biste ih izolovali, već umesto toga koristite akrilni lepak na bazi vode.

20. Održavajte tehniku – Pozovite servisera da proveri vaš klima uređaj jednom godišnje, jer ako vaš uređaj ne radi kako treba, potrošićete više energije, a na kraju ćete morati da platite i popravku. Ne zaboravite da redovno menjate filter za vazduh.

E2 portal